Arbitri din Fălticeni agresați la un meci din Liga a 5-a

Un nou caz de agresiune la adresa arbitrilor s-a consumat la sfârșitul săptămânii într-o competiție fotbalistică organizată de Asociația Județeană de Fotbal Suceava. Între arbitrii agresați se află și o fată, una dintre puținele fete-arbitru din județul Suceava.

La finalul partidei dintre AS Steaua Dumbrăveni și AS Bucovina Frătăuții Noi, disputat duminică, 22 octombrie 2017, în Liga a 5-a, brigada de arbitri a fost agresată  verbal  și fizic de oficiali ai echipei gază și alte persoane care au asistat la joc.

Din brigada de arbitri care a oficiat la Dumbrăveni au făcut parte trei fălticeneni: Adrian Vieru – la centru, Alexandru Blanariu (recent promovat în lotul divizionar al Ligii a 3-a) și Lavinia Lichtenstein – asistenți. Observatorul jocului a fost suceveanul Dumitru Catargiu.

Meciul s-a încheiat cu victoria echipei vizitatoare, ceea ce a nemulțumit persoane din tabăra echipei gazdă (oficiali și suporteri ).

În drumul spre vestiar, cei trei arbitri au avut parte de injurii, amenințări cu violența și chiar loviri. Pe tunelul de acces, asistentul Lavinia Lichtenstein a fost lovită cu o minge în cap și a fost trasă de păr, iar arbitrul central Adrian Vieru a fost lovit, din spate, cu piciorul, acesta căzând peste asistentul Lavinia Lichtenstein.

Situația a rămas tensionată și în vestiarul arbitrilor, unde au pătruns și oficiali ai echipei gazdă, care au continuat să aducă amenințări și cuvinte jignitoare.  În această situație, considerându-se în pericol, asistentul Lavinia Lichtenstein a apelat numărul unic de urgență 112.

Ulterior, după ce situația s-a calmat, brigada de arbitri a părăsit vestiarul și s-a deplasat cu mașina la Poliția din Salcea, unde asistentul Lavinia Lichtenstein a rămas să depună o declarație.

După jocul de la Dumbrăveni, brigada de arbitri urma să arbitreze un alt joc, la Mihoveni, tot în Liga a 5-a.

În urma incidentelor de la Dumbrăveni, Lavinia Lichtenstein nu a mai făcut deplasarea la Mihoveni. Acolo au ajuns doar arbitrii Adrian Vieru și Alexandru Blanariu, care au condus al doilea joc în cursul zilei (cu acordul conducerii AJF Suceava).

Ceea ce s-a întâmplat la Dumbrăveni nu este un caz izolat. Pe data de 1 octombrie, tot în Liga a 5-a, după partida dintre CFR Moara și Viitorul Verești, a fost necesară  intervenția jandarmilor pentru ca arbitrii să poată părăsi localitatea. Asistenții Blanariu și Lichtenstein au făcut parte și atunci din brigada de arbitri.

Incidentele s-au lăsat cu numeroase spuspendări în rândul jucătorilor echipei gazdă și amenzi de peste 3.000 de lei. Inclusiv primarul comunei Moara a fost suspendat 4 etape și a primit o penalitate sportivă de 300 de lei.

Conducerea Asociației Județene de Fotbal Suceava a condamnat public ceea ce s-a întâmplat duminică la Dumbrăveni.

“Nu suntem de acord și nu vom tolera asemnea evenimente pe un teren de fotbal. Sunt cazuri disciplinare pe care le vom trata cu maximă seriozitate. Acum două săptămâni am avut probleme la Moara.

Cazul de la Dumbrăveni va intra pe ordinea de zi a Comisiei de disciplină. Comisia va lua în discuție tot ce s-a întâmplat. Vor fi chemați arbitrii, vor veni reprezentanții gazdelor, ai oaspeților, observatorul.

Este un lucru regretabil, personal îmi pare foarte rău. Am discutat dimineață cu Lavinia și am încurajat-o . Îmi era teamă că se va retrage, dar mi-a plăcut de ea că vrea să meargă mai departe. I-am spus că sunt alături de ea.

Am înțeles că s-au sesizat și organele de poliție, a fost la poliție, a depus și plângere. Toate aceste lucruri contează foarte mult la Comisia de disciplină. Dezaprob total ceea ce s-a întâmplat și sper să se ia măsurile cele mai drastice.

Eu, ca președinte, susțin măsurile cele mai drastice ale celor care vor judeca. Sperăm să eliminăm în totalitate astfel de manifestări de pe stadioane.

Dacă în primul mandat am încercat creez competițiile, în următorul meu mandat principalul obiectiv va fi eliminarea violențelor de pe terenul de fotbal”, a declarat Ciprian Anton, președintele AJF Suceava, pentru Cronica de Fălticeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s